tirsdag 4. august 2009

Påminnelse om vårt verste mareritt

Bildene fra Sørlandet om tilgrisete strender og sjøfugler, som ruller inn på TV- skjermene og klattes ut på avisforsidene, er en påminnelse over det som må være vårt verste mareritt her nord. Nemlig større utslipp av tungolje i områder utenfor kysten vår, som Havforskningsinstituttet har uttalt er blant de mest produktive havområdene i verden. Like utenfor stuedørene i Lofoten, Vesterålen og Senja finnes gyteplassene for skreien - verdens siste store torskebestand . Her finnes også unike korallrev på havbunnen og større forekomster av sjøfugl og sjøpattedyr. Området er viktig for hele økosystemet i Barentshavet. (Foto fra Langesund: WWF - http://www.wwf.no/)

Det vil hevdes at Langesund- katastrofen er skipsfartsrelatert, og ikke oljeindustrirelatert. Det spiller ingen rolle akkurat nå. Langesund viser at utslippsulykker kan skje og at beredskapen alltid må være på topp. Det er åpenbart at økt oljevirksomhet utenfor Senja og Lofoten/Vesterålen, vil medføre økt skipstrafikk. Og dette vil være skipstrafikk med mye tungolje om bord. Er det en ting kystboerne i denne landsdelen vet, så er det at kysten kan være tøff. Det vil dessverre skje skipsulykker fremover - og spørsmålet må da være hvordan beredskapen kan være best rustet.

Det er ikke særlig tillitvekkende, at det f.eks ved Langesund krangles mellom fagmiljøer om man skal vaske oljeskadet sjøfugl eller ikke. Slike ting må norske myndigheter nedfelle i en klar beredskapsplan for alle deler av kysten. Og kommer det oljeindustri utenfor Senja og LoVe, må denne beredskapsplanen følges opp av penger og ressurser!

Dersom det er en ting Langesund- katastrofen bør bidra med, så er det at diskusjonen om oljevirksomhet utenfor Senja og LoVe, faktisk blir mer balansert. Ja, det er mange næringsmessige argumenter for en slik utbygging. Men det må aldri gå på bekostning av sikkerheten for de viktige gyteområdene. Det vil være en gigantkatastrofe for hele nordområdet, skulle det bli slike større utslipp i disse områdene.

Det er mange som ikke klarer å ha disse to tankene i hodet samtidig! Påminnelsen av vårt verste mareritt, kan kanskje bidra til at diskusjonen balanseres bedre mellom næringsargumenter og miljøvernargumenter. For denne diskusjonen er blitt en slags skyttergravsdiskusjon. For det er ikke tvil om at Nord-Norge en gang i fremtiden bør få muligheten til å utnytte oljeressursene. Men aldri på akkord med miljøet!

(Nederste bilde: MMS- foto: Jarle Heitmann - bildet viser Bergsfjorden på Ytre Senja og i horisonten fiskebankene utenfor Senja - som er gyteområder for skrei)

1 kommentar:

  1. Gode og viktige argument Jarle. Det hastar ikkje å vinne ut olja, ho blir ikkje mindre verdfull der ho ligg. Sjå og: http://www.skogholt.org/2008/04/treng-vi-olja/ eller http://www.skogholt.org/2008/09/betre-spare/ på bloggen min

    SvarSlett