torsdag 23. juli 2009

Sykling - legg til rette for en ny folkesport!

Det er utrolig mange mennesker som i sommermåneden juli bruker tid foran TV- skjermene for å følge med på etappe-rittet Tour de France. Verdens tøffeste sykkelritt blir det kalt. Både suksessen til Norges egen Thor Hushovd og rivaliseringen mellom tour-kongen Lance Armstrong og "kronprinsen" Alberto Contador, har ført denne interessen til nye høyder. Etter at TV2 begynte sine sendinger, har interessen økt år for år. Når man ser TV- bildene, flommer det over med nordmenn som tilskuere. Er det virkelig noen igjen i Norge? Sykling er blitt en folkesport - eller ?

Ser ut som at sykkelforbundet prøver å spinne videre på dette, ved å arrangere ritt for barn - "Tour of Norway for kids"! Bra! Løpet kommer forresten til Tromsø på kommende lørdag kl. 1500. Dette barneløpet kan motivere barn til å være i aktivitet og det trengs! Det er mye som nemlig tyder på at norske barn og unge er langt mindre fysisk aktive enn før. Verdens helseorganisasjon, WHO har betegnet fysisk inaktivitet som en global epidemi som har store negative konsekvenser for folks helse. Derfor er det viktig at alle gode tiltak for å få folk i aktivitet stimuleres. Så dersom interessen for sykling, kan føre til at flere faktisk tråkker rundt på sykkelen - så vil vi vinne mye i et folkehelseperspektiv!

Som politiker er jeg derfor opptatt av å legge tilrette for at sykkel faktisk kan bli en folkesport i mitt nærmiljø. Da dreier det seg om å få på plass gode sykkelstier og turstier for sykkel. Dette er viktig fordi syklistene ofte befinner seg mellom barken og veden, dvs. mellom bilen og de som bruker føttene.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at blant de ti største byene i Norge, er det bare Tromsø som har færre kilometer med kommunal sykkelsti per 1000 innbygger! Noe gjøres selvsagt fortløpende og som syklist er det nå godt å kunne ta i bruk første del av gang- og sykkelstien fra Giæverbukta til Hamna. Til sammen 2150 meter trafikksikker vei for de myke trafikantene skal etterhvert kunne bli tatt i bruk.

Men det er ikke bra nok før man kan sykle trygt rundt hele de 22 kilometerne av Tromsøya, på trygge og gode gang- og sykkelstier! Da snakker vi bl.a. om en ny sti fra Hamna, rundt nordspissen og til Stakkevollan. Samt sikring av stiene på selve Stakkevollan. Disse sykkelstiene må også merkes bedre! Så mitt ønske er at det må bli sykkelsti rundt HELE Tromsøya!

Tromsø Arbeiderparti må ikke være fornøyd før vi har fått dette på plass. Vi må utnytte at sykling er blitt en folkesport på TV og bruke denne interessen til å få folk ut på sadelen og tråkke rundt - til beste for folkehelsen! Når nå kommunene skal overta mer av ansvaret for forebygging og folkehelse i forhold til den nye helsereformen, kan det være mye penger å spare på å få folk ut på sykkel!

Vi må legge til rette for at sykling også blir en folkesport i forhold til fysisk aktivitet! Derfor må vi få sykkelsti rundt Tromsøya!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar