fredag 7. august 2009

Faktum er at private må skape profit!

På bakgrunn av mitt forrige blogginnlegg - "Stor forskjell på en stk. bestemor og en liter melk! " har Unge Venstres Jonas Eilertsen kommet med sitt svar i blogginnlegget "offentlig vs. privat".

Jeg konstaterer at Eilertsen har en "grunnleggende tro på "konkurranse" også innenfor "pleie- og omsorg". Da skulle det ikke være farlig å bekrefte at han vil putte de som trenger pleie- og omsorg, inn i en privat virksomhet som er nødt til å skape profitt! For det er jo det som er grunnleggende for private aktører, nemlig skaffe seg fortjeneste for å putte i lommene sine. Den fortjenesten kunne istedet gå til å bedre omsorgen i enda større grad. (Foto: Tromsø kommune - viser Kvaløysletta sykehjem)

Men Jonas Eilertsen svar, er at private sykehjem kommer veldig godt ut i brukerundersøkelser. Vil gjerne ta en nærmere titt på de! Det finnes faktisk ingen statistikk på at konkurranse fører til bedre kvalitet i tjenestene innenfor omsorg. Uansett forklarer ikke brukerundersøkelser, at private klarer å skaffe like god omsorg i kvalitet, når de faktisk har mindre penger å rutte med etter at overskuddet er sikret.

Vi vet også at det er utrolig vanskelig å konkurere på kvalitet i omsorg, fordi det er så vanskelig å måle kvalitet på omsorgen til bestemor. Det er masse forhold som spiller inn på folks livskvalitet, mens man instinktivt vet om "melka" er av god eller dårlig kvalitet (sur eller ikke), hvilken fettinnhold den har (lett eller hel) og det er tom. en holdbarhetsdato, noe det ikke er på bestemor! Men Eilertsen ser faktisk ingen forskjell på bestemor og melka! Det er interessant!

Eilertsen prøver seg også på litt god gammeldags hersketeknikk, når han påstår at "Heitmann ikke helt oppdatert på hva som f.eks. Arbeiderpartiet har gått inn for i Tromsø ". Men jeg vil replisere med å si, at det da faktisk er han, som ikke helt selv skjønner det prinsipielle i denne debatten. (Og la meg forsikre at jeg er jeg veldig godt oppdatert - ja faktisk førstehånds)

For uansett om man nå har et klarere skille i Tromsø, mellom de som utfører oppgavene og de som bestiller det, så er det likevel stor forskjell på det banale eksempelet, en pakke melk og bestemor. Det er jo mennesker det er snakk om og ting forandrer seg hele tiden. Det vil alltid måtte være en dialog mellom de som bestemmer tildelingen og de som utfører tjenestene..

Da kan det selvsagt være private som utfører den dialogen. men hvorfor skal det være det! Ser ikke Eilertsen som nevnt flere ganger, at de private i tillegg til å gjøre det "bestillingen" går ut på, også skal tjene penger på det. Hvor skal de hente dette "slacket" fra ? Det er åpenbart at det MÅ være på kvaliteten på tjenesten! Hvor ellers?

Påstanden om at det er de private sykehjemmene som er mest populære i Oslo, motbeviser jo nettopp det Eilertsen sier om at konkurranse fungerer for å få det offentlige tilbudet bedre. Det å skryte av at de kommunale sykehjemmene i Oslo er de minst populære, er relativt spesielt for de borgerlige partiene. Det viser jo nettopp at deres politikk ikke funker! Hvor ellers skryter man av at det kommunale tilbudet er dårligere enn det private. Synes det er meget spesielt å si: "her i xx kommune er vi kjempefornøyde med at de private skolene gjør det så mye bedre enn de kommunale"....

Faktumet er uansett hvordan man vrir og vender på det, at private må skape profit på bestemor! Det er det eneste logiske for å faktisk drive "sjappa". Det kan Eilertsen likegodt innrømme!

3 kommentarer:

  1. Har svart deg på bloggen min

    SvarSlett
  2. Du skriver:

    "For det er jo det som er grunnleggende for private aktører, nemlig skaffe seg fortjeneste for å putte i lommene sine."

    Dette er en grov generalisering som ikke stemmer overens med virkeligheten. Det finnes rikelig med private aktører som ikke har som mål å skape profitt for eierne. Utsagnet ditt befinner seg rett og slett på samme nivå som påstander slik som "alle pakistanere er kriminelle" og liknende.

    SvarSlett
  3. I forhold til akkurat den sektoren vi prater om, så kan vi skille mellom offentlige, private eller ideelle aktører! Verken de offentlige eller ideelle aktørene har profittkrav eller målsetninger om profitt som hovedmål. Derimot har de private aktørene, som IKKE er ideelle, i de aller, aller fleste tilfellene profittmål! Det er jo faktisk det som er hele poenget med private aktører - eller?

    SvarSlett