torsdag 9. juli 2009

Tromsø - en svinesti! Plukk opp da for f...!

Gikk en tur i sentrum av Tromsø i dag. Man skal ikke gå langt for å se søppelet ligge å flyte! Det verste er at du kan gå 2-3 meter til høyre, venstre eller rett frem - så ser du store og tydelige søppelbokser. Så det er ikke der problemet ligger. Men klarer folk å ta seg bryet med å gå noen meter for å kaste søppelet ned i en slik boks? NEI! Selvsagt ikke! Derfor kan vi se kebabposer, ispapir, pølsepapir, tyggegummi og sigarettsneiper som flyter i hele sentrum! For en svinesti!

Klarer ikke å skjønne hvorfor folk ikke bruker boksene! Latskap? Manglende samfunnsmoral? Gir faen? Ihvertfall er det manglende lokalpatriotisme - for man kan ikke være mye glad i byen sin, når man bare slenger rundt seg med søppel!

Se for eksempel på bildene jeg tok i dag med mitt MMS- kamera. Du har et pølsepapir (øverst venstre) - spørsmål melder seg; hvor skal man kaste det! Fra der man står og til kirka finnes hele 6- seks!!! søppelbokser veldig tydelig plassert (øverst til høyre). Men kaster man det i "bøtta"? Nei, rett ned på asfalten likeså godt! Lengre inn i sentrum, ser man samme svinesti. Neste bilde (til venstre) er fra Narvesen-kiosken midt i sentrum. Søppelbokser i alle retninger, men likevel - papirservietten slippes rett ned! Enda lengre nord i sentrum - ved Veita- senteret ser man det samme (bilde til høyre). Istedet for å ta med seg softis- servieten de 5-6 metrene til søppelboksen, så går det rett i bakken! Er det så vanskelig dette da?

Hva kan man gjøre? Tre tiltak som jeg mener må vurderes:

1) Innfør søppelbot!
Det må koste å være gris! Bruk politivedtektene, innfør "søppelbot" og gjør som i Trondheim. La det koste minimum 1000 kroner dersom du forsøpler i byen, for det koster å ha folk som må rydde opp etter forsøpleren!

2) Informer!
Folk må endre sine holdninger, for forsøpling gir et utrolig dårlig signal når vi skal selge Tromsø og Norge som turistmål! Turister kommer ikke tilbake til opplevelses- Tromsø - når opplevelsen er kebabposer, sigarettsneiper og papir. Slik som man finner ved Kulturhuset (bildet til venstre nede). Forklar for folk hvor viktig det er at byen fremstår ren og pen.

3) Lokal plukk-opp kampanje!
Man må forsøke å gjøre litt selv og hva med en "plukk opp-aksjon" i Tromsø NÅ! Dersom vi alle forplikter oss til å plukke opp en stk. søppel pr. dag, så blir det etterhvert mye søppel! Et lite bidrag fra hver enkelt av oss - kan faktisk gjøre en stor forskjell!

Ellers kan vi jo la skittsekkene som kaster "kebab-posen" rett ned på gata vinne!

2 kommentarer:

  1. Du må då kunne finne betydeleg verre bilete enn dette?

    SvarSlett
  2. jeg er helt enig med at til tider er byen våres en svinesti. hvis du har noen ganger gått gjennom gågata en søndags morra å sett?! jeg er nå veldig gla for at vi har de fra asko som går å plukker søppel, de hjelper virkelig til. men det med sigarettsneiper må jeg innrømme at jeg er en sviker til. for det er jo rett og slett for få askebeger plasert rundt i byen! før var det jo på nedstrand, men nå har de byttet de ut med søppelbokser uten askebeger på toppen.

    SvarSlett