mandag 4. mai 2009

Hva en liten måse kan gjøre? Profitjaget skaper flere strømbrudd!

Norske hustander er helt avhengig av elektrisk kraft. Men også sykehjem og skoler kan bli mørke, dersom strømmen kuttes. Hver sjette norske kommune mangler strømaggregatt, dersom strømnettet streiker - og Troms er av en fylkene hvor situasjonen er verst.

Det verste er hvor fort strømbrudd kan skje. I helga var det nok at en enkelt måse forårsaket brann i en trafokiosk - så var hele Senja uten strøm i timevis! Det er ikke lenge siden Karlsøy var rammet av et alvorlig strømbrudd i 18 timer - sannsynligvis fordi det kom saltbelegg på isolatorer! I 2007 var Steigen kommune rammet av et strømbrudd (2)i 6 dager, pga. uvær.

Ingen kan forutse slike hendelser. MEN - det vil bli mer strømbrudd i fremtiden, grunnet mer ekstremvær. Samtidig vet vi at det er et etterslep i vedlikeholdet av våre kraftlinjer. Men mer alvorlig er det å lese årets "Nasjonal sårbarhets- og beredskapsrapport" fra DSB, hvor det fremkommer at et økende krav til profitt går foran vedlikehold av de livsviktige kraftlinjene. Økt privatisering, med medfølgende effektivsering og krav til inntjening går således utover samfunnets sikkerhet, fordi faren for strømbrudd er blitt større. Da må det nå reageres!


Profit må aldri gå foran leveringssikkerhet!
Det gjelder at flest mulige bygder og kommuner ikke bare har en godt opprustet hovedforsyningslinje, men også en reservelinje! De kraftlag som ikke sørger for det, får få kjenne konsekvensene.


Kan man reversere privatiseringen av energiselskapene?
I flere tilfeller har høyresiden rukket å solgt unna kraftselskapene, slik som i Trondheim - hvor de gjorde det like før de tapte kommunevalget. Kan man på en eller annen måte reversere privatiseringen og ta offentlig kontroll over disse ressursene - som tilhører oss alle - så bør det gjøres...


(Foto: Til venstre: NrK - Til høyre: Ronald Jakobsen )

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar