tirsdag 12. mai 2009

Nedprioritering gir ond sirkel!

Norge har et av verdens beste helsevesen hvis man blir syk, med den best mulige medisinske oppfølgingen penger og forskning kan gi. Men etter utskriving er det noe som ofte svikter. Pasienter med alvorlige kroniske lidelser eller skader, trenger fortsatt hjelp til å takle en ny hverdag, som kan innebære en sjokktilstand for mange.

Det som ofte svikter i dagens helsevesen er at man er gode til å bringe folk ”tilbake til livet”, men ikke gode nok på å bringe dem tilbake til ”et verdig varig liv”!

Bare et lite mindretall får i dag et tilfredsstillende tilbud om rehabilitering. Resultatet blir flere tilbakefall og svingdørspasienter, mindre livskvalitet, mer og lengre sykemeldinger, mer uførepensjonering og i verste fall en alt for tidlig død! Det er tragisk for enkeltmennesker og det er dyrt for samfunnet!

Tilbudet på rehabilitering får vi til, om man bare har viljen! Rehabilitering har blitt et ”stebarn” i det offentlige helsevesen. Derfor er det nødvendig å få på plass en reform som lovfester retten til slikt tilbud. Regjeringen Stoltenberg sa i Soria- Moria erklæringen at de skulle; ”sikre rehabilitering og opptrening til alle som trenger det”.Vi som er opptatt av helse og rehabilitering venter derfor med spenning på den nye samhandlingsreformen. Den bør bidra til at den vonde sirkelen nå brytes!

(Foto til venstre: Lars Åke Andersen, Bladet Tromsø. Viser meg på trening på nå nedlagte Elisabethsenteret i Tromsø)

Les hele innlegget her:

* Nordlys

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar