fredag 17. april 2009

Borgerkrig i nord igjen!

Nord- Norge har særlige forutsetninger for å bli en sterk landsdel - visst vi ville! Fordi her finnes en regional identitet - definert som kontrasten til Østlandsidentiten. Sterk regional identitet er et meget godt grunnlag for å etablere en sterk region. Som ikke fremstår "fragmentert" og "ukoordinert".

Det er en rekke eksempler på en stor regional effekt i utviklingen man har fått rundt storbyer som Stockholm og Kjøbenhavn. For å få den samme effekten har 8 fylkeskommuner på Østlandet kommet sammen om det såkalte "østlandssamarbeidet". Hovedmålet er å - "videreutvikle Østlandet som en konkurransedyktig region i Europa". Dette bør være et sentralt mål også for oss i nord!

Men det er flere eksempler på at vi ødelegger for oss selv! Lokaliseringsdebatter er ødeleggende for omdømmet og i mange tilfeller fører nettopp det til at vi blir spilt ut over sidelinjen. Det har skjedd før og vil sikkert skje igjen og er nå aktualisert. Denne uken ble det konstatert av NrK at - det er full politisk krig i Nord- Norge. Dette skjer etter at Troms nå aktivt støtter Evenes i Nordre Nordland fremfor Bodø, som framtidig nasjonal kampflybase. Dermed har Troms endret politikk, gjennom et fylkestingsvedtak som ble gjort i desember 2008.

Skal ikke akkurat her, gå inn i debatten om det er Evenes eller Bodø som er beste valg. Men jeg konstaterer at vi nå er i full gang med en borgerkrig i nord igjen, hvor det kommer karakteristikker som "krigserklæring" , "dolket i ryggen" osv. Dermed blir det som vanlig interessene utenfor landsdelen, som vinner mest på det. For vi kunne kommunisert at vTroms / Nordland hadde forskjellige syn, på en helt annen måte enn det som gjøres nå. Istedet er vi i borgerkrig! Slik sett er jeg helt enig med sjefsredaktøren i Nordlys - dette vært en bra uke før Ørlandet hovedflystasjon.......

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar