torsdag 16. april 2009

Norge blir større! Hva med suverenitetshevdelsen?

Norge ble denne uka 235.000 kvadratkilometer større. Dette etter at vi har fått dokumentert at kontinentalsokkelen vår, strekker seg lengre ut enn de "vanlige" 200 nautiske milene. Det betyr at områder i Smutthavet og Smutthullet, nå kan regnes som norsk sokkel! Men det er viktig å ikke ta av - for dette betyr ikke flere fiskeressurser eller at vi kan ta nye tyvfiskere i området! Det er også langt frem til at vi kan begynne å utnytte verdiene som sannsynligvis ligger i havbunnen, dvs. olje/gass. Dette er nemlig områder på store havdyp og med komplisert geologi.

MEN - dette betyr at Norge uansett får et enda større behov for å ha norsk tilstedeværelse i disse områdene, med f. eks Kystvakten. Dessverre ble norsk suverenitetshevdelse i nordområdene i fjor svekket gjennom kutt i Kystvakten. Når Norge nå blir større, bør vi heller ruste opp Kystvakten! Vi må rett og slett nå styrke arbeidet med å hevde norsk suverenitet nord!

(Foto: Regjeringen.no – Utenriksminister Jonas Gahr Støre viser frem de nye områdene som nå blir norsk kontinentalsokkel.)

1 kommentar:

  1. Tusen takk for innlegget, selv om kommentaren er sent :) Har lenge prøvd å lete for å se om deler av smutthullet ble en del av norsk kontinentalsokkel. Tusen takk.

    SvarSlett